2011-12-23

Spielerei


Voordat men tot de aanschaf van wat nieuwe software overgaat is het altijd handig deze eerst even uit te te proberen. Daar is dus al een groot deel van de dag mee heengegaan. Ter vervanging van mijn Bibble-software ligt Adobe Lightroom op de onderzoekstafel. Naast het "ontwikkelen" van RAW-foto's gaat het ook om het catalogiseren van de groeiende bak met foto's. DAM, of Digital Asset Management, zoals het ook wel wordt genoemd in marketing-kretelogie.

Hiervoor had ik ook een meer specialistisch pakket uitgezocht, IDimager. Hier ben ik in korte tijd behoorlijk op afgeketst. Zo hoog is mijn nood niet dat ik me door trage software moet laten ondersteunen met een User Interface waar ik een sik van krijg. Dat gezegd hebbende, de Downloader die er inzit om foto's te laden lijkt me wel een fraai stukje werk.
Prullenbak dus, eerst maar eens kijken wat Lightroom op dit vlak te bieden heeft.

Lightroom is a "Work in progress". Geselecteerd vanwege de combinatie van Catalogus, eenvoudig werken met grote hoeveelheden foto's en bovengemiddeld goede scherpte/ruisonderdrukking. Ben nu aan het spelen met de bewerking. Instellingen selectief kopieren naar een hele serie gaat inderdaad in een vloek-en-een-zucht. Veel dingen in de UI gaan iets eenvoudiger, maar ik mis nog wat detailwerk dat ik in Bibble wel kon uitvoeren (niet dat ik dat nu zoveel deed). Bibble had bv. ook layers...

Een nadeel is dat de volleybalplaatjes met de "internationale vloer" er standaard echt klote uitkomen. Dat had ik eerder al gezien bij de plaatjes van collega's. Ik moet dus een eigen "standaardinstelling" gaan maken om dat te corrigeren. Mmmm, "hoe krijg ik dat voor elkaar" wordt de volgende stap voor de kerstdagen.
300 euries uitgeven is niet niks.

Wat al wel in huis is, is Autopano Pro. Panorama's staan al langer op m'n lijstje. De eenvoudige soort dan, niet die 360-graden ronddraaidingen. Dit programma lijkt me krachtig en snel. Groot pluspunt dat het ook meer dan prima uit de voeten kan met een serie handgeschoten klikjes. Scheelt weer even een duur statief met idem panoramakop. Ik heb ook de duurdere Giga-versie geprobeerd vanwege de anti-mist functie. Ik heb in deze grijze foto's echter nul verschil kunnen ontdekken, ergo NoGo.
Het pakket heeft zelf ook een aantal bewerkingsmogelijkheden, waaronder HDR-achtige. De laatste heb ik nog niet geprobeerd, de eerste kun je beter overslaan. Qua kleuren en helderheid is het resultaat beter als je de RAW's eerst in Lightroom een beetje bewerkt. Met Lightroom-uitvoer in mega-grote 16-bit TIFF's is het maken van het panorama nog een stuk sneller en ook iets preciezer dan bij een directe bewerking op de RAW-foto's.

Excuus dat het eerste plaatje samengesteld is uit een paar snelle slechte Rijnsnapjes. De originele enorme hoeveelheden niet zo scherpe pixels hou ik maar voor mezelf.
Fijne kerstdagen gewenst.

2 opmerkingen:

  1. Ik dacht dat jij met een boekje op de bank ging zitten ;-P

    Met Lightroom-uitvoer in mega-grote 16-bit TIFF's is het maken van het panorama nog een stuk sneller en ook iets preciezer dan bij een directe bewerking op de RAW-foto's.

    Hetzelfde geldt voor programma's zoals Photomatix (voor hdr/image fusion): eerst nette TIFFs maken vanuit RAW en die dan als invoer gebruiken.

    Met panorama's heb ik niet zoveel, maar ik moet zeggen dat die twee lange lellen van jou er alleraardigst uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Boek, bank, waarzo? ;-)

    Ik heb ook naar Photomatix gekeken, maar dat heb ik zonder statief nog even voor me uitgeschoven :-)

    Ik heb gisteravond eenvoudig de betere instellingen van Lightroom gevonden. De standaard Adobe profielen niet gebruiken (gepimpte zut) en kiezen voor een "cameraprofiel". Kan automatisch worden geladen bij een foto van cameratype X, serienr Y en iso Z.

    Standaard werden de details in de schaduw ook verziekt door het zwart wat aan te zetten; weg ermee. Ik heb nu sneller fraaiere kleuren en een betere belichting. Helemaal prima, al is de jpg wel bijna drie keer zo groot.

    De oude Bibble-output is nog steeds scherper. Een hoge glossy-print output sharpening komt al veel beter in de buurt. Pielen met de gewone sharpening gaf geen zichtbare verbetering. Ik vermoed dat er met luminantie en contrast nog iets meer "scherpte" uit te peuteren moet zijn.

    Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Op naar de catalogus en zo.

    BeantwoordenVerwijderen