2011-09-03

De grote duim van Thijs Zonneveld

De sportcolumnist van nu.nl scoort big time met zijn gelanceerde idee om een berg in Nederland neer te zetten. Een hoop mensen reageren hier nog serieus op ook. Thijs kan er nu al voor de derde keer een column aan wijden. Zijn marktwaarde groeit en groeit. Het lijkt wel een bubble.

Laten we een paar aspecten van het idee eens bekijken.

– de wielerberg
Thijs droomt een berg van 2km in ons platte kikkerlandje. Als je de kaartjes van de Tour de France er naast gaat houden krijg je een idee van de schaal. Thijs droomt niet zomaar “een berg”, maar “de berg aller wielerbergen”. Bij de meeste Hors Categorie bergen bevindt het dal zich op een metertje of 500, wij beginnen op nul. Waarom zou je die fransen niet direct van de troon stoten?
Door de plaatsing aan zee komt hier nog een schepje bovenop, de wind. Dit idee koppelt berg aan de altijd aanwezige tegenwind wat het wielrennen in de lage landen zo speciaal maakt. Hoe hoger je komt, hoe harder de wind. In het routeboek lees je 9%, maar de wind maakt het een effectieve 12. Ook hier non-plus-ultra.

– door mensen gemaakte bergen
Er zijn wel wat heuveltjes gemaakt, maar dit niet. Een jaar geleden heeft een duitser het idee opgevat om een berg van 1km in Berlijn neer te zetten en dat zou de hoogste ooit worden.
Thijs doet niet lullig en droomt gewoon 2km bij elkaar.
Denk eens aan het enorme gewicht dat op de ondergrond gaat drukken. Dat is heel iets anders dan een paar gebouwen op een opgespoten eiland. Ingenieurs kunnen rekenen en extrapoleren wat ze willen, maar wat er uit gaat komen is niet beter dan duimenzuigerij. Volstrekt onbekend terrein. Er lijkt met “in zee” een relatief veilige plaats gekozen te zijn, maar niemand kan voorspellen wat de effecten bij deze schaal zijn.

– door mensen gemaakte hoge constructies
Stel dat het gewicht van opgespoten zand te zwaar wordt, dan bouwen we toch gewoon een kunstberg op een licht raamwerk. Ook hier weer is het hoogste wat de mens tot nu toe aan het bouwen is ongeveer 1 km.
Thijs doet niet lullig en droomt gewoon 2km bij elkaar.
Niet in een smalle torenvorm, maar in de volle breedte van een berg. Met al die hard bouwende chinezen is er zoveel staal niet eens te vinden op de wereldmarkt.


Als je deze drie puntjes pakt zie je dat dit idee een grootheidswaanzin in zich draagt waar een sjeik die zijn naam leesbaar vanuit de ruimte in de woestijn laat kerven een puntje aan kan zuigen.

Hier is een columnist aan het werk.
Hij wil geen fallus van een kilometer hoog. Hij wil Nederland niet omhoog stoten in de vaart der volkeren. Hij wil gewoon een bolus van twee kilometer hoog draaien op alle mensen die dit soort dingen serieus nemen.

2 opmerkingen:

  1. Eigenlijk heb ik hier al weer een beetje spijt van Glaswerk. Er zit nog een net andere variant in de pen voor Sjeik Mephisto Zonneveld, maar de overstap is niet helemaal jofel...
    Even geduld, eerst nog even door een bergje wedstrijdplaatjes heenworstelen :-)

    BeantwoordenVerwijderen