2011-09-16

Oh oh, die onbetrouwbare politie toch

"Politie maakt excuses aan ADO Den Haag" brengt het plaatselijke sufferdje.

Ze legt hierbij wel de vinger op de zere plek. De politie heeft enige last van oogkleppen. Anders is de persafdeling er altijd als de kippen bij om te zeggen "gedurende het onderzoek kunnen we geen uitspraken doen". Heeft het te maken met voetbalsupporters, dan kotst men echter van harte de baggerput vol. Dat het niet gebeurd is en dat er dus ook geen agent ter plekke iets heeft kunnen rapporteren doet er niet toe.

Excuses worden gemaakt, maar ondertussen is de banvloek weer eens lekker uitgesproken door een overheidsinstantie. Dat kunnen ze ook straffeloos doen, want een overheidsdienaar in functie kun je toch niet voor het gerecht slepen (even afgezien van het gegeven dat collega's elkaar in 99 van de 100 gevallen zullen dekken). Daarnaast zal ook een rechter zeggen "ze hebben hun excuses gegeven, klaar". Wijst een rechter wel "smaad" toe, dan krijg je misschien 1000 euro toegewezen. Pffff, voor wie dan ook geen enkele motivatie om zich te verbeteren.

Helaas is er een aparte relatie tussen (een deel van) de pers en de politie. Het is net als met het volkrijgen van het verenigingsblaadje, altijd moeilijk, komt altijd op dezelfde (1 of 2) mensen neer. De politie levert dagelijks makkelijke kopij. Appeltje-eitje. De teletoeter smult ervan wat de mensheid op z'n zwakst nu weer heeft uitgevreten. Het plaatselijke sufferdje volgt.

De politie wordt dagelijks aan dit soort ellende blootgesteld. Ze bouwen daardoor een soort eenzijdige beroepsdeformatie op: "de mens is slecht".
Geef daarom niet teveel aandacht aan het negatieve nieuws uit politie-koker.
Vergeet ook niet dat de politie ver gaat om zijn visie op de wereld uit te dragen.

Uit het engelse las ik dat de lui die voor de rechter zijn gebracht voor de plunderingen in London allemaal reeds meerdere veroordelingen achter hun kiezen hebben. Het beeld van onverbeterlijke criminelen dus.

Dit is simpelweg PR. Alleen die lui met vlag-en-perswimpel doorschuiven die hier aan voldoen. Punten scoren bij de pulp-pers en de pulp-bevolking. In stilte daarna de rest een strafje geven en het niet zo fraaie maar wel o zo typisch britse gebeuren schuift vanzelf onder het tapijt.

Van de politie moeten we het niet hebben als het gaat om waarheidsbevinding.

2 opmerkingen:

  1. Het zijn zichzelf versterkende mechanismen.

    De politie roept wat en de media brengen het als groot nieuws. Koren op de molen van de politie om de volgende keer weer wat te roepen.

    En helaas is het zo dat onjuist nieuws meestal wel blijft hangen maar de rectificaties zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met al dat snelle getwitter wordt het er niet beter op.
    Volgens mij is de tijd dat je dingen kon controleren voor publicatie zo'n beetje voorbij. Misschien dat de week- of maandbladen nog wat fatsoenlijke journalistiek kunnen brengen. Voor de rest is het gewoon zo snel mogelijk meekakelen geblazen, liefst in zoveel mogelijk geuren en kleuren.

    Over dat blijven hangen
    Ik heb ooit eens voor de grap iemand "Big Willem" genoemd toen ik hem voor het eerst zag. Dat kleeft na vijf jaar nog steeds als een kauwgompje aan z'n schoen...

    BeantwoordenVerwijderen