2011-08-27

Witte jassen criminelen

Vandaag werd ik weer even wakkergeschud door twee stukjes op nu.nl (vast ook wel elders) over economische wanprestaties in de medische wereld.

Het eerste stukje ging over een afkoopsom van een miljoen voor een simpele personeelsadviseur die "zonder bluf is het leven duf" wat eisen had gesteld die gewoon ingewilligd waren door de plaatselijk rampetamper van dienst. Hij hoefde het zelf toch niet te betalen en wist waarschijnlijk dat de ruif waar hij zelf ook uit at goed gevuld was.

Ik zeg alles overhevelen naar een nieuw gezond bedrijf. Alle toeleveranciers en alle verzekeraars weigeren verder zaken te doen, al het personeel neemt op staande voet ontslag. Force majeur. De almachtige verzekeraars gunnen het nieuwe bedrijf de concessie. Deze neemt al het personeel weer over en de tent draait door om de dienstverlening voor de regio in stand te houden.
Wat overblijft is een loze rechtskundig persoon die verantwoordelijk is voor de uitbetaling met helemaal niets in kas. Lost zichzelf verder vanzelf op.

(in dit scenario zitten helaas iets te veel mogelijkheden voor slimme asociale managers om grapjes uit te halen)

Het tweede stukje ging de onvrede van bloeddonoren over het salaris van de directie van Sanguin wat de nationale bloedbank wordt genoemd.
Nu weet ik daar niets van, want mijn bloed is echt voor niemand interessant behalve mijzelf.
Even rondgeneusd en ik trof iets aan dat helemaal niet meer op een bloedbank lijkt. Lees rond op de website van Sanguin en je ziet gewoon een farmaceutisch bedrijf opduiken.
Lees daarna dit stukje bij het financieel dagblad en er begint je waarschijnlijk meer te dagen. Een stichting zonder winstoogmerk zegt nl. niets over wat ze intern lekker afromen. Dat worden gewoon bedrijfskosten genoemd.

Bloed is gewoon een heel essentieel en duur verkocht product in de medische wereld en ik begrijp dat de liefdevol donerende mensen hier geen cent voor terugkrijgen. Ze geven echter gewoon aan een farmaceutisch bedrijf dat met hun gratis product de ziektekostenverzekeringen weer een poot uitdraait.

Klinkt als een typisch gevalletje witte-jassen criminaliteit.
Het originele doel maar oprekken en oprekken om er een eigen goedbetaalde speeltuin van te maken. Ook hier wordt weer geschermd met contracten uit het verleden.

Het is misschien niet helemaal liefdevol, maar het hele traject erachter riekt ook naar misbruik/gebruik. Ook hier neig ik naar de suggestie dat alle donoren zich gewoon moeten terugtrekken, en bloc. Laat de commerciele boel maar failliet gaan. Zonder toelevering van bloed kunnen ze niets.

Daarna boedel overnemen door een fatsoenlijke organisatie (overheid, verzekeraars) die zich beperkt tot het bloedbank zijn. Geen creatieve sluipende uitbreiding meer. Fatsoenlijke levering aan ziekenhuizen, maar alleen tegen overlegging van betrouwbare eigen verbruikcijfers. Geen slimme doorverkoop. Commerciele bedrijven betalen de hoofdprijs, maar krijgen alleen van wat over is na ziekenhuisverbruik plus buffer.
Oh ja, misschien niet de donoren vergeten te belonen.


Ik begin er aan te denken om geholpen door een goede PR-campagne tegen dit soort misbruik de boel gewoon keihard in te laten storten. Zoveel zorg is er toch niet meer. Even wat macht terugbrengen bij de mensen.
Eerder afgesloten contracten zijn inderdaad een rechtsgeldig, maar je moet eens kijken hoe dat aan alle kanten met voeten getreden wordt om werknemers te lozen of een oor aan te naaien. Dan kunnen soortgelijke trucs prima uitgehaald worden om zonder een cent te betalen van de praktijken van dit soort witte-jassen-criminelen af te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten