2012-09-01

Cijfers tegen tomaten

Dat zou een samenvatting kunnen zijn van de richting die de wind nu waait. Touwtjestrekkend Nederland is zich rot geschrokken van de peilingen een tijdje terug en de ruggen worden nu gerecht.

Het intellectuele en culturele erfgoed waar de zuilen hier in Europa op rustten is nu al een tijdje verleden tijd. De christelijke kerk is bijna net zoiets als de Zaanse Schans, het socialisme lijkt gewoon verdampt en van het liberale denken is niet veel meer over dan "the winner takes it all".
De gevolgen van een periode zonder leiddraad zijn nu duidelijk. In redelijk korte tijd hebben we alleen nog mensen in de top die daar vooral voor zichzelf zitten, ongegeneerd. Over het CDA is met het doorbreken van mensen als Bleker en Verhagen het geestelijk failliet definitief uitgesproken. Duidelijk is dat er al lange tijd geen kwaliteit meer rondloopt bij die club. Van de PvdA is al lang duidelijk dat het een machtsclub is geworden, die vooral het eigen belang dient en in stand houdt.Dat een puur rechtse vent als Wouter Bos in staat is binnen de PvdA omhoog te komen zegt iets over het tekort aan "eigen talent". Een Plasterk zit daar gewoon voor z'n eigen lol, je ziet hem genieten. Bij de VVD is alleen het dunne laagje vernis er afgebladderd. Daar heeft gedachtengoed nooit een serieuze rol gespeeld, behalve dan de VOC-mentaliteit: geld schrapen, maakt niet uit hoe.

Clientelisme speelt bij al deze partijen een grote rol, dus je hoeft niet eens te graven om de gevalletjes schaamteloze zelfverrijking bij honderden op te rapen. Zelfs de kleine partijen die altijd een bestaansrecht hadden als principiele splinters leiden er aan. Botergeil zijn ze om mee te regeren, om het echt pluche ook eens aan hun eigen kont te mogen voelen. Groen Links, de SP en de christenbroeders maken allen hun principes verhandelbaar.

Nederland is al een belastingparadijs en de trekjes van een bananenrepubliek worden steeds duidelijker.
Wat er nu gaande is noemt men nog democratische verkiezingen, maar eigenlijk gaat het nergens meer over.
Er is geen kwaliteit meer, dus er valt niets te kiezen. Het schip is stuurloos.
De tekenen van anarchie, chaos en verval staan duidelijk aan de wand.

Een nieuwe geestelijke leiddraad is dringend gewenst, mind over matter.
Niet cijfers tegen tomaten.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten