2011-08-27

Witte jassen criminelen

Vandaag werd ik weer even wakkergeschud door twee stukjes op nu.nl (vast ook wel elders) over economische wanprestaties in de medische wereld.

Het eerste stukje ging over een afkoopsom van een miljoen voor een simpele personeelsadviseur die "zonder bluf is het leven duf" wat eisen had gesteld die gewoon ingewilligd waren door de plaatselijk rampetamper van dienst. Hij hoefde het zelf toch niet te betalen en wist waarschijnlijk dat de ruif waar hij zelf ook uit at goed gevuld was.

Ik zeg alles overhevelen naar een nieuw gezond bedrijf. Alle toeleveranciers en alle verzekeraars weigeren verder zaken te doen, al het personeel neemt op staande voet ontslag. Force majeur. De almachtige verzekeraars gunnen het nieuwe bedrijf de concessie. Deze neemt al het personeel weer over en de tent draait door om de dienstverlening voor de regio in stand te houden.
Wat overblijft is een loze rechtskundig persoon die verantwoordelijk is voor de uitbetaling met helemaal niets in kas. Lost zichzelf verder vanzelf op.

(in dit scenario zitten helaas iets te veel mogelijkheden voor slimme asociale managers om grapjes uit te halen)

Het tweede stukje ging de onvrede van bloeddonoren over het salaris van de directie van Sanguin wat de nationale bloedbank wordt genoemd.
Nu weet ik daar niets van, want mijn bloed is echt voor niemand interessant behalve mijzelf.
Even rondgeneusd en ik trof iets aan dat helemaal niet meer op een bloedbank lijkt. Lees rond op de website van Sanguin en je ziet gewoon een farmaceutisch bedrijf opduiken.
Lees daarna dit stukje bij het financieel dagblad en er begint je waarschijnlijk meer te dagen. Een stichting zonder winstoogmerk zegt nl. niets over wat ze intern lekker afromen. Dat worden gewoon bedrijfskosten genoemd.

Bloed is gewoon een heel essentieel en duur verkocht product in de medische wereld en ik begrijp dat de liefdevol donerende mensen hier geen cent voor terugkrijgen. Ze geven echter gewoon aan een farmaceutisch bedrijf dat met hun gratis product de ziektekostenverzekeringen weer een poot uitdraait.

Klinkt als een typisch gevalletje witte-jassen criminaliteit.
Het originele doel maar oprekken en oprekken om er een eigen goedbetaalde speeltuin van te maken. Ook hier wordt weer geschermd met contracten uit het verleden.

Het is misschien niet helemaal liefdevol, maar het hele traject erachter riekt ook naar misbruik/gebruik. Ook hier neig ik naar de suggestie dat alle donoren zich gewoon moeten terugtrekken, en bloc. Laat de commerciele boel maar failliet gaan. Zonder toelevering van bloed kunnen ze niets.

Daarna boedel overnemen door een fatsoenlijke organisatie (overheid, verzekeraars) die zich beperkt tot het bloedbank zijn. Geen creatieve sluipende uitbreiding meer. Fatsoenlijke levering aan ziekenhuizen, maar alleen tegen overlegging van betrouwbare eigen verbruikcijfers. Geen slimme doorverkoop. Commerciele bedrijven betalen de hoofdprijs, maar krijgen alleen van wat over is na ziekenhuisverbruik plus buffer.
Oh ja, misschien niet de donoren vergeten te belonen.


Ik begin er aan te denken om geholpen door een goede PR-campagne tegen dit soort misbruik de boel gewoon keihard in te laten storten. Zoveel zorg is er toch niet meer. Even wat macht terugbrengen bij de mensen.
Eerder afgesloten contracten zijn inderdaad een rechtsgeldig, maar je moet eens kijken hoe dat aan alle kanten met voeten getreden wordt om werknemers te lozen of een oor aan te naaien. Dan kunnen soortgelijke trucs prima uitgehaald worden om zonder een cent te betalen van de praktijken van dit soort witte-jassen-criminelen af te komen.

Komkommertijd nog lang niet voorbij

Ik ben nu al moe van het nieuws over de orkaan Irene.
Grote koppen dat New York ontruimingen heeft verordend voor het eerst sinds whatever.
Poeh poeh, nou nou. Ik lees hier een stukje overdreven overheidsreactie. Iedereen een roze helmpje op die gaat fietsen, nog net niet de wijk afzetten als iemand op de fiets stapt.

Irene is nog maar de eerste en niet zo'n grote. Er is voorspeld dat dit orkaanseizoen een zware zal zijn met waarschijnlijk wel twee keer zoveel orkanen als normaal. Maak uw borst dus maar nat voor nog veel meer sensatie-zucht uit amerikaanse bron.
Ik schakel over op ene-oor-in-andere-oor-uit.
Net zo interessant als "in china is een voetganger aangereden"

Nadeeltje
Het restant van die dingen zeilt daarna de oceaan over om als zware storingen bij ons terecht te komen. Als de voorspelling een beetje klopt krijgen we dusgeen zonnig nazomertje.


Daarnaast bereikt me de mededeling dat Libie ook een beetje van ons is.
Zucht
Ik weet niet wie dit verzonnen heeft, maar de realiteit is ver buiten beeld. Dat Navo-ingrijpen heb ik ook niet helemaal begrepen, anders dan "en nu helpen we die Kaddafi de wereld uit". Er zijn voorbeelden zat dat het de Navo geen snars interesseert wat er met een volk gebeurd, mits de leiding maar welgezind is.

Ik zit me al een tijd suf te lachen over die Libische rebellen. Eerst een stel prutsers met een per-ongeluk-succesje in eigen provincie. Een paar flinke mislukkingen en jippie, het zootje ongeregeld is ineens in staat om het hele land te veroveren.
Lachen. Je dacht toch niet dat dat door die bombardementen kwam.
Het barst van de westerse commando's daar.
Laat het maar aan de politici over om schijnheilig te lullen over mandaat ja-nee.



Daarna ook even een gordijn van "foei foei" over de gebruikelijke plunderingen en andere ellende in zo'n situatie en dan maar hopen dat het beste er van komt. Want veel meer is het niet. Het beste wat de Navo kan hopen is dat ze de volgende leider hebben gekocht.

De olie-gelijkenis tussen Irak en Libie zal ook vast niemand opgevallen zijn.

Syrie is een ander verhaal.
Daar durft men de vingers niet aan te branden vanwege Iran.
(en Syrie heeft geen olie, dus het belang is niet zo groot)
De groten slaan altijd de kleintjes, of het nu op het schoolplein is of elders.

2011-08-21

Beachvolleybal is toch niet helemaal mijn ding


Het ligt gewoon aan mij.
Als de interesse er niet is, dan komen de goede plaatjes ook niet.
Wet van meden en perzen.
Dan doe je de moeite niet om de hindernissen te overwinnen.

Hindernissen zijn er zat daar in Scheveningen. Chaotische achtergronden te kust en te keur. Daarnaast heb ik geprobeerd om met "uni-wb" en "expose to the right" te werken, helaas met niet zulke beste resultaten. Blijkt dat dat programmaatje waar ik mee werk er niet mee om kan gaan, de makers vinden dit maar niks. Als het nog gekker wordt ga ik toch weer eens serieus naar Lightroom kijken...

Er zit soms nog wel iets tussen dat oppervlakkig gezien door de beugel kan, maar bij mij wil het tevreden gevoel niet echt opborrelen...





Een hele tijd geleden zei knutsel al eens "het begint op werk te lijken".
Misschien heeft hij daar wel gelijk in.
Heb ik de variaties nu wel gezien en jantje en pietje al in alle standen op de plaat gezet en vind ik het nu niet leuk meer. Bij beach volleybal is die limiet natuurlijk veel eerder bereikt, want het is gewoon een saai kijkspelletje met beroerd weinig variatie.
Fysiek heel zwaar, dus om de teams te tellen die tijdens dat zware werk ook nog een keer hun ogen en hersens kunnen blijven gebruiken heb je echt de vingers van 1 hand niet nodig...