2010-12-24

Geen kalkoen deze kerst


Als ik nu in mijn koelkast kijk, zo'n lomp groot amerikaans model, is die nog niet voor een kwart gevuld. Glad vergeten welke dag van de week het was. Nog net op tijd even naar de buurtsuper gelopen. Parkeerplaats vol en ik wordt van alle kanten door vierwielers bedreigd.


 


Nu er sneeuw ligt mag elke ordening kennelijk ter zijde geschoven worden. Mensen schuifelen op straat en auto's zoeken doodgemoedereerd hun weg over fietspad en voetpad. Het lijkt wel een modern kerstsprookje, iedereen is gelijk.


 


De enige constante is die bedelaar voor de deur van de super. Zijn geldwagen staat naast hem, zoals gebruikelijk, nu met de daklozenkrant. Godzijdank is het te koud voor zijn 'muzikaal vermaak'. Gelukkig kan hij volgende maand weer even bijkomen als hij op vakantie is.


 


De super is vol en toch weer niet. Gelukkig zijn alle gebruikelijke dingetjes er nog waar ik het weekeind mee door kan komen. Bij de bakker vind ik nog wat kerstkransjes. Dochter komt eventjes langs op weg naar moeders en die moet ik toch wat kunnen aanbieden bij de koffie. Even wat pinnen als een kleine gift voor de kerst.


 


Eigenlijk hoefde ze voor mij niet langs te komen, want ik ben niet het doel. Grappig eigenlijk hoe makkelijk ik in de huid kruip van de chagerijnige bejaarde die slechts twee keer in het jaar bezoek krijgt. Het liefst ben ik er gewoon even niet met de kerst.


Dat gaat dit jaar weer niet lukken. Ik moet hier nog in verbeteren.


 


 


Thuis kijk ik door het dubbele glas naar het leven in de tuin. Er zit leven genoeg. Aan de ene kant geniet ik daarvan en aan de andere kant leg ik genadeloos neutraal de patronen vast van de verhoudingen tussen de soorten en tussen de individuen. Ik zie hier geen tegenspraak.


 


Ik heb wel geen gigantisch hulpglaswerk, maar toch probeer ik wat vast te leggen van binnenuit. Een stukje zonder plaatje is immers al snel een droog stukje. De beestjes zijn daar niet zo van gediend.


 



 


 



 


 



 


 


Na de daad kan ik statistisch verantwoord vaststellen dat er een meer dan significate correlatie is tussen de snelheid waarmee een soort maakt dat ie wegkomt en het aantal recepten dat ik aantref op het internet om dat gevogelte om te toveren in iets lekkers.


Ik heb dus toch weer wat geleerd vandaag.


Nu verder in m'n boek.